2011. november 13., vasárnap

Kettlebell és gerincbetegség

Szigligeti Attila RKC I., Csíky Ferenc RKC II, Tóth Ádám RKC II. és Dr. Erbszt András kollégáimmal együtt, egy egyedülálló vizsgálatba kezdtünk 2011. júliusában. Egy 11 főből, 4 nőből és 7 férfiból álló hát- ill. derékfájdalommal küzdő csoport állapotát követtük nyomon 2 hónap intenzív RKC kettlebellezés során. Az edzések előtt egy átfogó vizsgálaton estek át a résztvevők. Az állapotfelmérés egy orvosi vizsgálatból (Dr. Erbszt András), fizikai paraméterek felvételéből, egy részletes fájdalomra vonatkozó kérdőív kitöltéséből (Hatvani Dorottya), továbbá egy speciális gerinc diagnosztikai eszközzel, a SpinalMouse-al történő vizsgálatból áll (Dr. Bognár Judit). Ugyanezt a vizsgálatot végeztük el a két hónap végén. Az edzések heti 3x 60 percben zajlottak, az edzéstervet Feri és Attila közösen dolgozták ki.
Az edzéstervben természetesen az RKC alapgyakorlatok szerepeltek, ahogy minden kezdő kurzus esetében. Ez kiegészült rengeteg tartáskorrekciós gyakorlattal, FMS korrekciós gyakorlattal, és SMR System gyakorlatokkal is. A haladás tempója kissé óvatosabb volt, mint egy egészséges csoport esetében. A 2. hónap végére a következő alap gyakorlatokat tanulták meg: swing, török felállás, clean, military press és guggolás.

A fizikai paraméterekben mért változások:

Ahogy várható volt sokaknál beindult a fogyás, mely a testtömeg, a testzsír százalék és a BMI index változásaiban látható. Mindenkinél csökkent a has körfogat, ami szintén a fogyás jele lehet, de még inkább egy tónusosabb, feszesebb hasfal kialakulására utal.

A kérdőív kiértékelésekor az látszott, hogy jelentős változást nem jelöltek meg a résztvevők az érzett fájdalom tekintetében. Azonban ennek ellentmondva szóban Attilának többen pozitív hatásokról számoltak be. Jobb közérzetről, kevesebb fájdalomról.

A SpinalMouse I. vizsgálat eredményei (a fontosabb eltérések pirossal jelölve):

Strukturális vizsgálat:

  • vállmagasság megtartott, lapockák egy szintben: 3 eset (27,2 %)
  • jobb váll- vagy\is jobb lapocka lejjebb van: 8 eset (72,8 %)
  • jobbra kitolt medence: 5 eset (45,4 % ), mely 1 esetben balra, hátra rotált
  • fokozott háti görbület (kiphosis): 5 eset (45,4 % )
  • elsimult háti görbület (kiphosis): 2 eset (8,2 %)
  • fokozott ágyéki görbület (lordosis): 1 eset (9 %)
  • elsimult ágyéki görbület (lordosis): 6 eset (54,5 %)
  • háti-ágyéki gerincferdülés: 5 eset (45,4 % )
  • norm. gerincgörbületek: összesen 1 eset (9 %) !!!


Funkcionális vizsgálat:

         háti szakasz hátra hajlás (thoracalis gerincszakasz extensio):
-minden esetben norm. csigolyamozgások (100%)

         hát szakasz előre hajlás (thoracalis gerincszakasz flexio):
-normális: 7 eset (63,6 %)
-túlmozgás: 3 eset (27,2 %)
-beszűkült mozgás: 1 eset (9 %)

         ágyéki gerincszakasz hátra hajlás (lumbalis gerincszakasz extensio):
 -normális: 6 eset (54,5 %)
                                    -túlmozgás: 0 eset
                                    -beszűkült mozgás: 5 eset (45,4 %)

         ágyéki szakasz előre hajlás (lumbalis gerincszakasz flexio):
 - normális: 1 eset (9 %)
                                    - túlmozgás: 0 eset
                                    - beszűkült mozgás: 10 eset (91%)


Végül felvettünk egy mély hátizmok erejét mérő tesztet, mely abból állt, hogy egyenes háttal, előre nyújtott karral kellett a pácienseknek 30 másodpercig állni. Az elején és a végén is végighúzva hátukon az egeret meg lehet látni, hogy változnak-e a görbületek, vannak-e kompenzáló mozgások.

Matthias-teszt, kar előre nyújtási teszt:

mély hátizom gyengeség (100%)
medence körüli izomzat feszessége (100 %)

A vizsgálat után következett a 2 hónap edzés. A klienseinkkel maximum 4 hiányzásban állapodtunk meg, hogy mérhető eredményeket kapjunk. Sajnos a csapatnak közel a fele nem tartotta be ezt (5-6 ember járt becsületesen), volt aki 10-et is hiányzott, sőt a záró vizsgálatra sem jött el. Így végül 10 ember eredményeit tudtuk feldolgozni.

A mért változások:


  • mély hátizom erő: 40 %-os javulás
  • fokozott háti kiphosis: 60 %-os javulás
  • elsimult ágyéki lordosis:17 %-os javulás
  • háti-ágyéki gerincferdülés: változás nem mérhető
  • medence beszűkült mozgása:11 %-os javulás

Az eredményekről 2011.10.21-én a Magyar Gyógytornászok Társasága VIII. Kongresszusán tartottam előadást gyógytornász kollégának. Az előadásban szerepelt egy videó is, melyen Tóth Ádám RKC II. mutatta be azokat az alap gyakorlatokat, amelyet a résztvevők is megtanultak. A közönségen leginkább a megrökönyödés látszott a videó bemutatásakor. Volt pár kérdés is a gyakorlatok felépítése és a haladás tempójával kapcsolatban. Nagyon remélem, hogy néhány kolléga figyelmét sikerült felkelteni a módszerrel kapcsolatban, és gondolni fognak erre az edzésformára is, mint választható alternatívára a gerincbetegségek prevenciója és korai szakaszának rehabilitációja kapcsán.

1 megjegyzés:

  1. Ifjúkori scheuermann -t követően szabad -e ezt a sportot űzni 47 évesen?

    VálaszTörlés